REN Nekretnine Novigrad, Nekretnine za prodaju

  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Slovenščina

Korisne informacije

Kako državljani EU mogu kupovati i investirati u nekretnine u Republici Hrvatskoj?
Državljani EU mogu slobodno kupovati nekretnine u Republici Hrvatskoj (građevinska zemljišta, stanove, kuće, vile, Hotele…),osim poljoprivrednog zemljišta i nekretnina koja suu okviru nacionalnih parkova i parkova prirode, te drugih zaštićenih nekretnina.

Kako mogu kupovati nekretnine državljani koji nisu državljani EU, te ruski državljani?
Državljani koji nisu državljani EU, te Ruski državljani mogu kupiti nekretninu u Republici Hrvatskoj na osnovu reciprociteta, to bi značilo; podistim uvjetima kako hrvatski državljani mogu steći nekretninu u njihovoj državi.
Za većinu državljana traži se o je uobičajena procedura: ili se kupuje bez ikakvih prepreka ili sa dozvolom ministarstvaPravosuđa u Republici Hrvatskoj.

Da li državljani EU ili državljani koji nisu u EU mogu otvoriti firmu u Republici Hrvatskoj?
Mogu, državljani EU ili državljani koji nisu u EU mogu otvoriti firmu u Republici Hrvatskoj. Sa otvorenom firmom mogu kupovati nekretnine, prodavati, iznajmljivati, graditi nekretnine za tržište, isto kao i hrvatski državljani.
Trošak pripreme dokumentacije za otvaranje firme stoji ca 1.000 eura, a temeljni kapital može biti od 20.000 kuna (ca 2.600 eura) i više koji se kasnije prebacuje na račun firme.

Koliko je godišnji trošak održavanja tvrtke?
Godišnji trošak održavanje firme ovisi koliko firma posluje i kojom se djelatnošću bavi. Najmanji trošak može biti 100 eura/mjesec.

Koliki su troškovi kod kupnje, a koji su troškovi kod prodaje nekretnine u Republici Hrvatskoj?
Kod kupnje kupac plaća na dogovorenu kupoprodajnu cijenu dodatne troškove koji iznose:
- Agencijska provizija, što je u načelu 3% + PDV, (pošto zakonski nije propisana),
- Odvjetnički ili Notarski troškovi sastave ugovora iznose 1% + PDV,
Kod prodaje nekretnine prodavatelj na dogovorenu kupoprodajnu cijenu plaća samo troškove agencijske provizije, što u načelu iznosi 3% + PDV, (pošto zakonski nije propisana), ili po dogovoru.

Kako teče postupak kupnje nekretnine u Republici Hrvatskoj?
Nakon što kupac odluči kupiti nekretninu, priprema se ugovor ili predugovor u kojem se definiraju svi uvjeti kupoprodaje (ima kupaca, ime prodavatelja, vrsta nekretnine koja se kupuje, cijena, način plaćanja...).
Nakon dogovora sklapa se Glavni ugovor koji se ovjerava kod Javnog Bilježnika. Kupac ne ovjerava svoj potpis, nego samo se potpisuje na Glavni kupoprodajni ugovor, a prodavatelj je obavezan ovjeriti svoj potpis.
Takav ovjereni ugovor šalje se u Zemljišne knjige na uknjižbu prava vlasništva.

Koliko traje upis u Zemljišne knjige?
Ako su uredni papiri upis u Zemljišne knjige može potrajati i samo 2-3 dana, ali u praksi to traje nekih 7 radnih dana.

Da li mogu kupljenu nekretninu iznajmljivati i koliko bih mogao zaraditi na stanu kojeg sam platio 100.000 Eura i koji ima 50m2?
Kupljenu nekretninu može se slobodno iznajmljivati, a ovisno o lokaciji može se zaraditi od 4.000 eura – 7.000 eura.

Koliko su prosječne režije za stan od ca 50m2?
Dodatni troškovi kreću se ca oko 50 eura/mjesec.

Koliko poreza moram platiti na stan od ca 50m2?
Porez na nekretninu iznosi ca 120 eura/godina

Kako mogu biti siguran da činim dobru investiciju?
R.E.N. NEKRETNINE d.o.o. ima pristup analitičkim tablicama, koje su izradil eksperti renomiranih tvrtki koje se bave istraživanjem tržišta, kako bi nam prikazali realno stanje na tržištu nekretnina.

Mogu li imati garanciju, da ćemi moja investicija vraćati novac u budućnosti, recimo u sljedećih pet godina?
Ne, ali se može potvrditi da je npr. u Istri, tržište nekretnina puno dinamičnije s obzirom da je potražnja veća od ponude. Zahvaljujući svom položaju, blizini Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke i zbog klime, Istra je vrlo zanimljiva. Iz ove statistike možemo potvrditi da će se taj trend nastaviti sljedećih deset godina.

Kad bih morao kupiti stan htio bih biti siguran da nikakva moderna zgrada neće biti izgrađena ispred mojeg vlasništva, što bi umanjilo vrijednost moje nekretnine?
Kada se radi ponuda predmetna dokumentacija nekretnine se šalje vašem odvjetniku koja vam objašnjava svaki podatak koji se odnosi na nekretninu i eventualne razvoje nekretnine u budućnosti, koji predviđa vrijednost vašeg vlasništva.

Nakon uplaćenog iznosa depozita koji iznosi 10% kupovne cijene, da li se mogu predomisliti?
U slučaju da se želi povući izgubio bi se iznos uplaćenog depozita. U nekim slučajevima, posebno u novogradnjama postoji mogućnostslanja ugovora na prethodno čitanje, prije nego li se kupnjaformalizira.

Je li moguće znati da li se moraju napraviti još neki radovi u stanu prije nego li se uplati depozit?
Da. Putem vještaka, koji će vam objasniti detaljno koji radovi su još eventualno potrebni za učiniti kratkoročno i dugoročno

U slučaju kupovine nekretnine u izgradnji kakvu garanciju imam da je zgrada dobro izgrađena?
Izvođač je obvezan dati jamstvo na 2 godine za instalacije (vodoinstalacije i elektroinstalacije) i 10 godina za stabilnost zgrade, krov, fasadu.

Kome se mogu obratiti da nadgleda stan kada nisam u Istri?
Nudimo usluge vođenjastanova, što uključuje registraciju stana u nadležni mjesni odbor, uključivanje priključaka, mjesečni pregled kuće, podizanje pošte i eventualno plaćanje računa.

Nudite uslugu najma ili možete navesti pouzdane tvrtke?
Da, surađujemo sa specijaliziranim partnerima koji se bave najmovima i s kojima vas možemo povezati.