REN Nekretnine Novigrad, Nekretnine za prodaju

  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Deutsch
  • Italiano
  • Русский
  • Slovenščina

Zašto investirati u Istru?

Istarski poluotok je dragulj Mediterana i najveći poluotok u Jadranskom moru. Krase ga bajkovita netaknuta priroda, kristalno čisto more, srednjovjekovni gradići, bogata kulturna baština te odlična gastronomska ponuda.

ZBOG KLIME

Klima je mediteranska, gdje prevladavaju topla i sušna ljeta, te blage i ugodne zime. Prosječna temperatura zraka najhladnijeg perioda iznosi 6 °C, a najtoplijeg 30 °C. Temperatura mora najniža je u ožujku kada se kreće oko 10 °C, a najviša u kolovozu s prosjekom od 24 °C.

ZBOG LOKACIJE

Smještena u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora, Istra ima vrlo povoljan zemljopisni položaj, gotovo u srcu Europe, te je oduvijek predstavljala most koji je povezivao srednjoeuropski kontinentalni prostor s Mediteranom. Razvoj cestovnog, željezničkog,pomorskog i zračnog prometa omogućio je dobru prometnu povezanost s ostatkom Hrvatske i sa najznačajnijim europskim centrima, kao što su: Trst 50km, Venecija 200 km, Ljubljana 130 km, Beč 500 km, Minhen 530 km, Pariz, London, Budimpešta, Prag itd.

ISTRA JE U FAZI GOSPODARSKOG RASTA I RAZVOJA

Istarsko gospodarstvo je vrlo raznoliko. Istra je tradicionalno najposjećenija turističa regija u Republici Hrvatskoj. Ima razvijenu prerađivačku industriju, građevinarstvo, trgovinu, morsko ribarstvo i uzgoj ribe, poljoprivredu, te transport. Istra je regija koja se nalazi u uzlaznoj putanji razvojnog ciklusa. Strateški zemljopisni položaj, očuvanost prirodnih bogatstava, stabilnost regionalne politike i suradnja sa mnogim regijama u inozemstvu čine je primamljivom destinacijom za strana ulaganja.

MASLINOVO ULJE I VINO

Vino je neodvojivi dio identiteta Istre. Pored malvazije i terana, tipičnih autohtonih sorti, vrlo dobro uspijevaju i muškatna vina, chardonnay, pinot bijeli i sivi, merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Istra je jedna od rijetkih vinarskih regija koje u Europi daju visoke rezultate i kod bijelih i kod crnih vina.
Maslinovo ulje je simbol Mediterana, zdravlja i gastronomskog užitka. Nesvakidašnjeg je gorkastog okusa, izuzetnog mirisa, sjajni začin raznovrsnim jelima i najvrijednija masnoća u ljudskoj prehrani. Upotrebljava se kao sredstvo za njegu tijela i kao lijek za razne tegobe, stoga ga često nazivaju i eliksirom života. Istra je posljednjih godina svojim vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljima osvojila Hrvatsku i Europu.

TARTUFI

Istra je zavičaj bijelog i crnog tartufa, vrhunske gastronomske delicije koja je skrivena pod zemljom. Ubire se noću, u jesenjim i zimskim mjesecima, a pošto nema nadzemne biljke, čovjek ga može naći samo uz pomoć posebno dresiranih pasa. Motovunska šuma, koja se nalazi u središnjem dijelu Istre i kojom protječe rijeka Mirna, je najpoznatije nalazište tartufa. Ovdje je tlo vlažno, a vegetacija u šumi uključuje nekoliko vrsta hrasta, drva koje živi u simbiozi s tartufom. U Istri se od rujna pa sve do studenog obilježavaju Dani tartufa kojima se tartuf slavi kao dio istarske kuhinje.

RIBARSTVO

Ribarstvo, djelatnost koja obuhvaća lov i uzgoj riba, mekušaca, rakova i ostalih morskih organizama, preradu ulova u prehrambene i industrijske svrhe, te trgovinu ribom i ribljim proizvodima, jedna je od najstarijih i najperspektivnijih grana istarskog gospodarstva. Ribarstvo je u Istri oduvijek bilo važan izvor prehrane tamošnjega stanovništva. Danas se sve više pažnje pridaje daljnjem rastu i razvoju ove gospodarske grane, koja predstavlja jednu od najstarijih ljudskih aktivnosti.U brojnim konobama i restoranima diljem istarskog poluotoka mogu se kušati razna jela pripremljena od sviježe ulovljene ribe i drugih morskih životinjica.